Novice

Dopolnitve in predlogi strategije za razvoj NVO in prostovoljstva

17.07.2017
Dopolnitve in predlogi strategije za razvoj NVO in prostovoljstva

V procesu javne razprave o strategiji razvoja NVO in prostovoljstva je Slovenska filantropija v okviru projekta Slovenska mreža prostovoljskih organizacij opravila vrsto aktivnosti in dokument v sodelovanju s prostovoljskim sektorjem in strokovno javnostjo dopolnila povsod, kjer je to bodisi nujno bodisi dobrodošlo za razvoj prostovoljstva.

 

Javna razprava je potekala do 14. julija 2017 in zato so ta dan Ministrstvu za javno upravo poslali dopolnitve, popravke in predloge na področju prostovoljstva. V dokument smo jih vpisali rdeče, jih opremili z obrazložitvami in opombami ter izpostavili nekatera odprta vprašanja.

Ogledate si jih lahko na http://www.prostovoljstvo.org/?t=news&id=3491

 

Ključna izhodišča

 

Dokument, poslan v javno razpravo, vsebuje pozitivna izhodišča za razvoj NVO in prostovoljstva, ni pa celovit in zadosten. V njem manjkajo nekateri pričakovani rezultati, ukrepi in aktivnosti za spodbujanje razvoja prostovoljstva, tako v nevladnem kot v javnem sektorju; dodali so jih v skupen akcijski načrt pri točki 5, ki se nanaša na razvoj prostovoljstva.

 

V prilogah k akcijskemu načrtu (poglavje 4) so prispevali obširno gradivo pri vseh ministrstvih in izpostavili naslednja vsebinska področja, ki manjkajo:

  • - mladi,
  • - šport,
  • - znanost,
  • - turizem.

 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport mora skupaj z Uradom za mladino pripraviti ukrepe za razvoj prostovoljstva na celotnem področju, ki ga pokriva, ne le na področju šolstva.

 

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pripravljeno prispevati spodbude za razvoj prostovoljstva v turizmu v sodelovanju z nevladnimi organizacijami na tem vsebinskem področju.

 

Vsebine na področju kulture so bile pripravljene pomanjkljivo, zato delovna skupina za področje prostovoljstva v kulturi predlaga, da se gradivo tega resorja umakne in ponovno izdela ustrezno glede na dejansko stanje in potrebe nevladnih organizacij in prostovoljstva v kulturi. Zapis delovne skupine za kulturo najdete v prilogi.

 

Odprto vprašanje ostaja prostovoljstvo v socialnih podjetjih in zadrugah; predlog za ureditev tega področja je obrazložen v dopolnitvah.

 

Specifično področje je prostovoljstvo v zaporih, kjer zakonske omejitve onemogočajo smiselno in družbeno koristno umestitev prostovoljstva z namenom reintegracije in opolnomočenja  oseb na prestajanju kazni; podajamo predlog spremembe zakonodaje na tem področju za življenjsko ureditev prostovoljstva znotraj Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

 

Predlagajo, da (ne glede na morebitna nasprotna stališča) akcijski načrt za prostovoljstvo po posameznih ministrstvih v strategiji ostane. Prostovoljstvo namreč sega tudi na druga področja, ne le v nevladni sektor, zato potrebuje različne ukrepe in spodbude na različnih področjih družbenega življenja. Za razvoj prostovoljstva v vzgoji in izobraževanju so potrebni povsem drugačni ukrepi kot za boljšo ureditev prostovoljnega gasilstva, za kakovostno prostovoljstvo v kulturi pa drugačni kot za spodbujanje prostovoljstva oseb iz ranljivih skupin z namenom njihove socialne aktivacije. Enotni ukrepi za razvoj prostovoljstva torej niti slučajno ne bi mogli biti smiselni, kaj šele učinkoviti.

 

Iz gradiv, ki so jih pripravila posamezna ministrstva, je razvidno različno razumevanje in vrednotenje prostovoljstva in njegove vloge v družbenem življenju. Predlagamo, da se pripravi načrt informiranja in svetovanja različnim ministrstvom, ki se ukvarjajo s pripravo in izvedbo javnih razpisov, da bodo vanje povsod vključene spodbude, ki jih je predvidel Zakon o prostovoljstvu.

 

Pomemben poudarek iz vseh oblik posvetovanja glede strategije je tudi nujnost načrtovanja spodbud za delo nevladnih organizacij v lokalnih skupnostih in ukrepov za zagotavljanje upoštevanja Zakona o prostovoljstvu v občinskih upravah.

 

Za razvoj prostovoljstva v Sloveniji je potrebna stabilna in trajna podporna struktura na nacionalni ravni. Kakovostna podpora organizacijam, informiranje, svetovanje, promocija, usposabljanja in zagovorništvo na področju prostovoljstva ter razvoj novih oblik prostovoljstva, ki se porajajo zaradi novih družbenih potreb, zahtevajo profesionalnost in stabilnejše pogoje delovanja.