Novice

KRIZNI DODATEK 200 EVROV: SE DECEMBRSKO IZPLAČILO DODATKA ZA POSLOVNO USPEŠNOST ŠTEJE V NOVEMBRSKO PLAČO ALI NE?

18.01.2021
KRIZNI DODATEK 200 EVROV: SE DECEMBRSKO IZPLAČILO DODATKA ZA POSLOVNO USPEŠNOST ŠTEJE V NOVEMBRSKO PLAČO ALI NE?

PKP 7 je določil, da se delavcu, ki je decembra delal in njegova zadnja (novembrska) izplačana plača (z vsemi dodatki) ni presegla 1881,16 evrov, pri decembrski plači izplača krizni dodatek v višini 200 evrov (ki ga delodajalcu država povrne).

 

Če je organizacija v decembru delavcem izplačala tudi letni dodatek za poslovno uspešnost, je treba po trenutnem mnenju Ministrstva za finance tudi tega prišteti k novembrski plači in torej upoštevati pri ugotavljanju, ali delavec izpolnjuje pogoj, da njegova zadnja plača ni presegla 1881,16 evra.

 

Pri tem po trenutnem mnenju Ministrstva za finance ni pomembno, kako je bil izplačani dodatek za poslovno uspešnost računovodsko knjižen – če je bil izplačan v decembru, spada  v novembrsko plačo. Kar pomeni, da ga je treba k novembrski plači prišteti tudi, če je bil npr. izplačan ločeno od preostalega dela plače, obrazec REK-1 za plačilo poslovne uspešnosti oddan za mesec december in sam strošek knjižen k decembrski plači.

 

V CNVOS se, enako kot npr. Gospodarska zbornica (glej tukaj), s takšno razlago ne strinjamo in menijo, da ni pravno pravilna. 

 

Več preberite TUKAJ.