Novice

TEDENSKE NOVICE S PODROČJA PRAVA ZA NVO (26. SEPTEMBER – 2. OKTOBER 2020)

06.10.2020
TEDENSKE NOVICE S PODROČJA PRAVA ZA NVO (26. SEPTEMBER – 2. OKTOBER 2020)

Za vas so na CNVOS ponovno pripravili tedenske novice s področja prava za NVO, v katerih si lahko med drugim preberete, da je v javni razpravi Zakonu o elektronskih komunikacijah, da sta v obravnavi v Državnem zboru RS Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 in Proračun Republike Slovenije za leto 2020, v Uradnem listu RS pa sta bila objavljena  Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in Poročilo o gibanju plač za julij 2020.

 

Najnovejše v javni razpravi

  • Zakon o elektronskih komunikacijah; podaljša se javna razprava novega zakona, ki ureja hitrejši dostop do radiofrekvenčnega spektra, definicijo nekaterih pojmov, ukrepe za uporabnike invalide, upravičence do posebnih cenovnih opcij in drugo. Rok za podajo predlogov: 31. 10. 2020.

 

Najnovejše v Državnem zboru

 

  • Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19; predlog ureja možnost povračila nadomestila plače delavcem, ki so odsotni zaradi odrejene karantene ali višje sile, podaljšuje možnost povračila nadomestila za delavce, ki so napoteni na začasno čakanje na delo, ureja tri dnevno odsotnost delavca zaradi bolezni brez obiska zdravnika, povračilo stroškov za enomesečno zalogo zaščitne opreme za izvajalce na področju socialnega varstva, mesečni temeljni dohodek za družbenike, ki so poslovodne osebe in drugo.

 

  • Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku; novela ureja implementacijo EU direktive o določitvi skupnih minimalnih pravil o varstvu procesnih pravic mladoletnikov, evropsko javno tožilstvo, združevanje postopkov v predkazenskem postopku, dolžnost predhodnega posvetovanja in drugo.

 

 

 

 

Najnovejše v Uradnem listu

 

 

 

 

 

Vir: CNVOS 2020.