Dogodki

Pravočasno prepoznajte znake izgorelosti in pravilno ukrepajte

04.06.2024

Datumi izvedbe: 4. junij 2024, med 10. in 16. uro

Lokacija: CNVOS, Povšetova 37, Ljubljana

Maksimalno število udeležencev: 15

Kotizacija: brezplačno

Rok prijave: 26. maj 2024

 

O izgorelosti se pogosto pogovarjamo. Mnogi zmotno mislijo, da je izgorelost zgolj začasna utrujenost, izčrpanost ali odziv stres. A v resnici gre za dolgotrajen proces počasnega razvoja izgorelosti, če se na stresne dejavnike (preveč dela, prevelika pričakovanja, pritiski uporabnikov) pravočasno ne odzovemo. Zato je pomembno, da znake prepoznamo zgodaj in posredujemo z ukrepi, ki ponovno vzpostavijo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem.

 

Izgorelost nam ni tuja niti v nevladnem sektorju, pravzaprav je precej pogosta. Ko nevladniki skrbimo za svoje uporabnike, se borimo za vse in proti vsem, pogosto pozabimo poskrbeti za svoje dobro počutje in dobro počutje svoje ekipe. Če smo sami izčrpani, težko drugim nudimo ustrezno pomoč.

 

Delavnica je primarno namenjena vodjem organizacij (predsedniki oz. direktorji, vodje programov in projektov, tisti, ki kako drugače organizirajo delo in skrbijo za zaposlene in prostovoljce), saj so vodje tisti, ki morajo prvi prepoznavati znake preobremenjenosti in stresa ter ustrezno ukrepati.  

Na delavnici bomo zato v prvem delu spregovorili o tem, kaj izgorelost pravzaprav je, kakšne so njene razsežnosti, stopnje in kateri stresorji na našem delovnem področju k njej prispevajo.

V drugem delu bomo izvedli nekaj vaj. Spoznali bomo orodja za analizo trenutnega stanja. Razmislili bomo o primernih začetnih korakih, s katerimi boste zmanjšali vsakodnevni stres v svojem delovnem okolju.

Delavnico bo vodila Urška Jež, magistrica menedžmenta nevladnih organizacij s sedemnajstletnimi izkušnjami na področju produkcije kulturnih dogodkov. Je predsednica izvršnega odbora Mesta žensk ter vodja projekta Burnout Aid (Pomoč pri izgorelosti) v Sloveniji.

 

PRIJAVA

 

Na delavnico se prijavite prek zgornjega obrazca. V prijavnici odgovorite na vsa vprašanja. Pri tem bodite čim bolj konkretni, saj bomo udeležence izbrali na podlagi tega opisa. Prijava na delavnico ne pomeni avtomatsko zagotovljene udeležbe. O izboru vas bomo obvestili najkasneje pet delovnih dni pred izvedbo.

 

S prijavo se zavezujete, da boste obiskali delavnico. Manjkate lahko le, če imate za odsotnost upravičene razloge. Če nam za neudeležbo ne boste posredovali opravičila, bo vaša organizacija izgubila možnost udeležbe na brezplačnih delavnicah CNVOS v naslednjih 12 mesecih. Ker je povpraševanje za naše delavnice veliko, je prav, da priložnost za udeležbo dobijo tisti, ki nameravajo aktivno sodelovati. Če niste prepričani, da boste lahko na delavnici aktivno sodelovali, vas prosimo, da mesto prepustite nevladniškim kolegicam in kolegom. Hvala za razumevanje!