Dogodki

Vabilo na okroglo mizo »Posledice digitalizacije na zasebnost in zasvojenost«

27.06.2024

IPAK Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij v sodelovanju z Mrežo nevladnih organizacij za vključujočo informacijsko družbo in Digitalnim središčem nevladnih organizacij Slovenije vabi na okroglo mizo o digitalnem fevdalizmu in digitalni zasvojenosti, ki bo 27. junija ob 12.30h, v prostorih SAŠA inkubatorja, Šaleška cesta 2, 3320 Velenje.

 

Problematika digitalnega fevdalizma se nanaša na položaj digitalnih platform in tehnoloških gigantov, ki obvladujejo dostop do informacij in storitev ter nadzorujejo osebne podatke uporabnikov. Takšno razmerje temelji na monopolistični moči tehnoloških velikanov, njegova posledica pa je koncentracija podatkov v rokah nekaj podjetij. Slednje odpira vrsto vprašanj glede varstva podatkov in zaščite zasebnost v digitalni podatkovni ekonomiji.

 

Na drugi strani so digitalne naprave in družbena omrežja postale nepogrešljiv del vsakdanjega življenja, kar prinaša nove izzive v obliki zasvojenosti z zasloni. Digitalna zasvojenosti zajema različne zdravstvene in psihološke vidike, njene posledice pa so še posebej problematične pri mladih. Pri tem se postavlja vprašanje ustreznih strategij in ukrepov za preprečevanje digitalne zasvojenosti ter vloge izobraževanja in ozaveščanja o zmerni uporabi digitalnih tehnologij.

 

Na okrogli mizi bodo sodelovali:

  • dr. Stanko Blatnik, IPAK Inštitut
  • Peter Tomaž Dobrila, Multimedijski center Kibla
  • Kristjan Tkalec, Društvo Rampa
  • Mladinski center Velenje (v potrjevanju)

 

Dogodek bo moderiral mag. Simon Delakorda, Mreža NVO-VID.Vstop na dogodek je prost.

 

Dodatne informacije o dogodku: 041 365 529, simon.delakorda@inepa.si.

 

Vljudno vabljeni!