Dogodki

So vaše spletne vsebine res dostopne vsem? uvod v digitalno dostopnost za nvo

29.05.2024

Datum izvedbe: 29. maj 2024, med 11. in 15. uro

Lokacija: splet, prek aplikacije Zoom

Maksimalno število udeležencev: 60

Kotizacija: brezplačno

Rok prijave: 23. maj 2024 oz. do zapolnitve prostih mest. Brezplačno vam lahko omogočimo tudi tolmačenje v slovenski znakovni jezik. Če potrebujete tolmača, nam to prosimo sporočite najkasneje do 21. maja 2024 do 12. ure, da bomo lahko za to pravočasno poskrbeli.

 

Vse v digitalni obliki je lahko in bi moralo biti dostopno vsem in to seveda vključuje tudi ljudi, ki ne vidijo ali ne slišijo dobro. S tem omogočamo enakopraven dostop do vsebin in storitev vsem uporabnikom, vključno z osebami z oviranostmi. In čeprav dostopnost spletnih strani za nevladne organizacije (še) ni zakonska obveza, pa nas k temu zavezujejo tako etična načela kot dejstvo, da bo dostopnost spletišč za vse uporabnike slej kot prej postala tudi zahteva financerjev.

 

Zato smo se na CNVOS odločili, da v sodelovanju z Zavodom za digitalno dostopnost A11Y.si organiziramo štiriurno delavnico o digitalni dostopnosti, kjer boste na prijazen način zvedeli vse kar potrebujete, da boste tej nalogi kos. Na delavnico vabimo vse, ki želite pridobiti informacije o tem, kako se sploh lotiti urejanja dostopnosti spletnih mest in v kakšnem obsegu. Predvsem pa priložnosti ne zamudite tisti, ki boste spletne strani postavljali na novo (npr. za nov projekt ali svojo organizacijo), saj je takrat to najenostavneje implementirati, hkrati pa boste svojim postavljavcem spletnih strani lahko informirano posredovali točna navodila.

 

V okviru delavnice Uvod v digitalno dostopnost vam bomo predstavili:

 • Vrste oviranosti
  • Ovire pri uporabi
  • Rešitve in pristopi
 • Standardi dostopnosti
  • Osnove WCAG (Zaznavnost, Upravljivost, Razumljivost, Robustnost)
  • Zgodovina WCAG
 • Zakonodaja
 • Odprta vprašanja in odgovori

 

Delavnica je namenjena vodstvom organizacij, vodjem projektov, razvijalcem, oblikovalcem, vsebinskim ustvarjalcem, testerjem, študentom, osebam z oviranostmi in vsem, ki sodelujejo pri razvoju in upravljanju digitalnih vsebin in storitev.

 

Vodila jo bo mag. Andreja Bevc iz Zavoda za digitalno dostopnost A11Y.si. Andreja je ustanoviteljica zavoda in vodja usposabljanj. Je ena od predavateljic na Upravni akademiji MJU za področje digitalne dostopnosti in s štirimi leti izkušenj dela na tem področju tudi presojevalka skladnosti spletišč s standardi dostopnosti.

 

PRIJAVA


S prijavo se zavezujete, da boste obiskali delavnico. Na delavnici lahko manjkate le, če imate za odsotnost upravičene razloge. Če nam za neudeležbo ne boste posredovali opravičila, bo vaša organizacija izgubila možnost udeležbe na brezplačnih delavnicah CNVOS v naslednjih 12 mesecih.

Ker je povpraševanje za naše delavnice veliko, je prav, da priložnost za udeležbo dobijo tisti, ki nameravajo aktivno sodelovati. Če niste prepričani, da boste lahko na delavnici aktivno sodelovali, vas prosimo, da mesto prepustite nevladniškim kolegicam in kolegom. Hvala za razumevanje!