Novice

ANALIZA POKAZALA, DA SO PROTESTI V PODPORO PALESTINI OMEJENI V KAR 12 DRŽAVAH ČLANICAH EU

10.04.2024
ANALIZA POKAZALA, DA SO PROTESTI V PODPORO PALESTINI OMEJENI V KAR 12 DRŽAVAH ČLANICAH EU

Organizacija European Civic Forum (ECF)* je v četrtek, 4. aprila 2024, objavila novo raziskovalno analizo o omejitvah, s katerimi se soočajo tisti, ki po vsej Evropi izražajo solidarnost in podporo palestinskemu ljudstvu.

Številne evropske vlade so večkrat omejevale posameznike in organizacije, ki so od 7. oktobra 2023 na shodih, demonstracijah in kulturnih dogodkih izražali solidarnost s Palestino.

Iz analize je razvidno:

  • Protesti so bili prepovedani v vsaj 12 državah EU.
  • Pretirana sila je bila uporabljena v vsaj 7 državah EU.
  • Šali, zastave in slogani so prav tako široko prepovedani.

Ljudje po Evropi na ulicah že šest mesecev mirno protestirajo proti nasilju, izkazujejo solidarnost z žrtvami in pozivajo k spoštovanju človekovih pravic ter mednarodnega prava.

Ti protesti potekajo v času povečanja sovražnega govora in sovražnih dejanj, usmerjenih tako proti judovskim kot tudi muslimanskim skupnostim v Evropi. Palestinci, ljudje arabskega porekla in muslimani (ter tisti, ki so dojemani kot taki) so bili zaradi teh omejitev dodatno prizadeti. Ob naraščajočih napetostih in polarizaciji družbe je toliko bolj pomembno, da oblasti delujejo odgovorno in zagotovijo, da so pravice vseh spoštovane ter da ljudem omogočijo svobodne in mirne proteste.

V vsaj 12 članicah EU so oblasti sprejele nesorazmerne ukrepe, vključno s preventivno prepovedjo protestov na podlagi očitnega tveganja za "javni red" in "varnost". Takšni primeri so bili dokumentirani v Avstriji, Bolgariji, Češki republiki, Estoniji, Finski, Franciji, Nemčiji, na Madžarskem, v Italiji, Latviji, Poljski in na Švedskem. V več članicah so sodišča razveljavila prepovedi protestov.

Ostro ukrepanje vključuje tudi uporabo pretirane sile v vsaj sedmih članicah EU, vključno z uporabo solzivca, policijskih psov, fizičnega nasilja in ograjevanja protestnikov s postavljenimi ogradami (kettling), kar vzdržuje občutek strahu in zastraševanja ter krši mednarodne standarde človekovih pravic.

Organizacije ECF, Civil Liberties Union for Europe, CIVICUS, European Network Against Racism in Solidar ob objavi analize Evropsko komisijo pozivajo, naj na najvišji politični ravni naslovi nezakonite omejitve pravice do mirnega zbiranja in izražanja, ki so jih članice uvedle po dramatični eskalaciji nasilja v Izraelu in Palestini.

*ECF je mreža več kot 100 organizacij civilne družbe iz 29 evropskih držav.

 

 

Vir: CNVOS