Novice

KAJ NAREDITI S SESTANKI ORGANOV DRUŠTVA IN OBČNIMI ZBORI V ČASU VISOKEGA PORASTA OKUŽB?

18.01.2022
KAJ NAREDITI S SESTANKI ORGANOV DRUŠTVA IN OBČNIMI ZBORI V ČASU VISOKEGA PORASTA OKUŽB?

Ob ponovnem visokem porastu okužb s koronavirusom in dejstvu, da v državi ni razglašena epidemija, se mnoge nevladne organizacije ponovno soočate z vprašanjem, ali lahko izvedete seje svojih organov na daljavo, čeprav vaši akti te možnosti ne predvidevajo.

 

O pravilih in postopku izvajanja občnih zborov (zborov članov, skupščin) v času koronavirusa so na CNVOS že pisali. Več o tem si lahko preberete tukaj in tukaj.

 

Občni zbor (ali seja drugega organa društva), na katerega so povabljeni zgolj člani, sicer ne sodi med javna zbiranja ali javne prireditve, vendar pa bi izvedba množične seje lahko pomenila tveganje za zdravje članov in bi bila v nasprotju s priporočili pristojnih institucij.

 

Če so na občni zbor povabljene tudi druge osebe, ki niso člani organizacije, kot so na primer mediji in predstavniki lokalne skupnosti, oziroma na sejo vabite vse preko sredstev javnega obveščanja, pa gre za javno prireditev. Takšna javna prireditev ne spada pod nobeno izjemo (športne in kulturne prireditve, sejmi ter kongresi), zato je izvedba prepovedana.

 

Več si preberite TUKAJ.