Novice

KARANTENA ODSLEJ LE SEDEM DNI; DOLOČENE NOVE IZJEME

11.01.2022
KARANTENA ODSLEJ LE SEDEM DNI; DOLOČENE NOVE IZJEME

Od ponedeljka, 10. januarja, velja, da napotitev v karanteno zaradi visoko tveganega tesnega stika z osebo, okuženo s covidom-19, traja le sedem dni. Od tega dne dalje veljajo tudi nove izjeme pri karanteni na domu.

 

Vlada je sprejela Sklep o skrajšanem času trajanja karantene pri nalezljivi bolezni COVID-19, s katerim je določila, da se čas trajanja karantene po visoko tveganem tesnem stiku z osebo, okuženo s covidom-19, skrajša z dosedanjih deset dni na sedem dni.

 

Pomembno! To velja le za osebe, ki jim je karantena na domu odrejena od 10. januarja 2022 naprej. Osebe, ki na dan 10. januar 2022 že prestajajo karanteno, bodo morale v njej ostati 10 dni. 

 

Veljati je začel tudi nov Odlok o spremembi Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, ki določa osebe, ki so bile v visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s covid-19, a se jih ne napoti oziroma se jim ne odredi ukrep karantene na domu. Tako po novem velja, da se bodo 7-dnevni karanteni izognile osebe, ki so bile cepljene:

  • - s poživitvenim odmerkom cepiva Biontech/Pfizer ali cepiva Moderna ali
  • - so prebolele covid-19 in
    • - je od pozitivnega izvida PCR testa minilo več kot 10 dni in manj kot 45 dni ali
    • - je od pozitivnega izvida PCR testa minilo več kot 10 dni in so bile cepljene z enim odmerkom cepiva Janssen ali dvema odmerkoma ostalih priznanih cepiv.

 

V primeru, da oseba prejme obvestilo NIJZ o tesnem stiku z okuženo osebo ali odločbo o karanteni, a izpolnjuje pogoj izjeme od karantene, mora o tem obvestiti Ministrstvo za zdravje na e-naslov: odlocbe-karantena.mz@gov.si. Obvestilu je treba dodati dokazilo o izjemi (cepljenje s 3. odmerkom, prebolevnost, prebolevnost in cepljenje).

 

Ukrep povračil nadomestila plač delavcem, ki zaradi odrejene karantene ne morejo opravljati dela, vi pa jim ga ne morete organizirati na domu, je podaljšan do 31. marca 2022. Več o postopku in znesku pridobitve povračila dela plače si preberite tukaj.

 

 

 

VIR: CNVOS 2022.