Novice

Obrazi nevladnikov: Marko Lenarčič, Društvo kreativne mladine – »Starostna meja za mlade se je zaradi družbenih sprememb premaknila vsaj do petintridesetega leta.«

01.03.2024
Obrazi nevladnikov: Marko Lenarčič, Društvo kreativne mladine – »Starostna meja za mlade se je zaradi družbenih sprememb premaknila vsaj do petintridesetega leta.«

Marko Lenarčič, podpredsednik Društva kreativne mladine iz Murske Sobote, občuti, kako čas v Prekmurju drugače teče. Počasneje. To zaznajo tudi pri svojem delu, kjer mladi potrebujejo dlje, da jim začnejo zaupati in sodelovati. Markova velika radost so potovanja, med drugim si nadvse rad ogleduje dobre prakse mladinskega dela v tujini, ki jih potem z izrazito sposobnostjo za motivacijo drugih prinaša domov. V Berlinu je med drugim spoznal koncept odprtega mladinskega dela, nad katerim so se potem navdušili v Društvu kreativne mladine. V tem »majhnem krogu velikih ljudi« si želijo predvsem spodbujati kreativnost, raznolikost in enakopravnost med mladimi.

Dnevna soba in informacijska točka za mlade kreativce je bil lani pridobljen projekt programa Evropska solidarnostna enota, v okviru katerega so vzpostavili prvi mladinski center v Sloveniji, ki promovira odprto mladinsko delo. »Odprto mladinsko delo daje mladim več možnosti in svobode, da delajo samostojno. Večinoma dejavnosti ne splaniramo za vsak teden v letu, ampak damo mladim priložnost, da sami organizirajo delo, ki si ga želijo,« razliko med navadnim in odprtim mladinskim delom pojasnjuje Marko Lenarčič.

V društvu se še posebej osredotočajo na mlade iz družbeno marginaliziranih skupin, kot sta romska in LGBTQ skupnost. »Prekmurje je glede teh skupnosti dokaj zaprto. Naš mladinski center je bil prvi, ki je LGBTQ skupini ponudil varen prostor, ker so bili drugi bolj prestrašeni ali pa se niso hoteli izpostaviti.« Sodelujejo tudi z mladimi brezdomci iz Zavetišča za brezdomne osebe v Murski Soboti, s Centri za socialno delo in domovi za starejše, s katerimi prirejajo različna medgeneracijska druženja.

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

 

Vir: Dnevnik.si