Novice

Obrazi nevladnikov: Zef Berišaj, Cirkus Fuskabo – »To ni samo hobi, je način življenja, tako velika predanost.«

20.06.2024
Obrazi nevladnikov: Zef Berišaj, Cirkus Fuskabo – »To ni samo hobi, je način življenja, tako velika predanost.«

Peron čudes. Cirkodejeva piščal. Predstave, po katerih stopi človek iz cirkuške dvorane cirkusa Fuskabo v Mostah, ki deluje pod okriljem Zavoda Skala don Bosko, povsem začaran. Male akrobatke v pisanih trikojih, ki spolzijo po traku proti tlom, da ti zastane dih, spretni žonglerji v fraku, zibanje in izvajanje figur na trapezu visoko pod stropom, svileni trakovi, glasba, razkošni kostumi, pravljična scenografija in vse to povezano v zgodbo. »Pisanje scenarija za cirkuško predstavo je svojevrsten podvig,« pravi Zef Berišaj, ki ima po mnenju marsikoga najlepšo službo na svetu. »Direktor« cirkusa.

 

»Na začetku smo scenarije pisali tako, da je bil v ospredju rekvizit in smo nekako vse povezali okoli njega. Zdaj želimo predstavo nadgraditi v zgodbo, ki jo želijo naši mladi sporočiti občinstvu.« To zna biti kar zapleteno. Poleg rekvizitov morajo upoštevati prostorske zmogljivosti, nastopajoče in obenem dramaturško podkrepiti predstavo.

Cirkus Fuskabo je okrajšava za Fužine, Skalo in don Boska (ustanovitelja reda salezijancev). S svojimi predstavami osvetljujejo aktualne tematike sodobne družbe. »S Cirkodejevo piščaljo smo prišli stopnjo više,« je zadovoljen vodja cirkusa. Zadnja predstava Cirkodejeva piščal se dogaja v fantastičnem svetu čarobnega gozda, v ozadju se odpirajo teme odraščanja, izgube bližnjega, podajanja v neznano in nikoli končanega boja med dobrim in zlim.

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

Vir: Dnevnik.si