Novice

RAZVELJAVLJEN RAZPIS ZA KREPITEV AKTIVNIH DRŽAVLJANSKIH PRAVIC IN OPOLNOMOČENJE NVO

24.01.2024
RAZVELJAVLJEN RAZPIS ZA KREPITEV AKTIVNIH DRŽAVLJANSKIH PRAVIC IN OPOLNOMOČENJE NVO

Ministrstvo za javno upravo je 16. januarja 2024 v Uradnem listu Republike Slovenije objavilo razveljavitev razpisa za krepitev državljanskih pravic. Kot so že zapisali v prejšnjih objavah, so upali, da bodo morebitne nepravilnosti vezane na razpis razkrite pred kakršnimkoli nadaljnjim ukrepanjem ministrstva in da nevladni sektor ob tem ne bo oškodovan. Vsekakor pa je pomembno, da so revizijski postopki opravljeni temeljito, zato razumejo, da terjajo svoj čas.

Ob tej novici:

  • pozdravljajo ministrovo napoved, da bodo nerazporejena sredstva ostala namenjena razvoju NVO-jev - z obema rokama ga bomo držali za besedo;
  • pričakujejo, da bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti, ki so porinile palico v kolesje financiranja tako pomembnih tem kot sta krepitev volilne udeležbe in utrjevanje demokracije, odgovorni tudi ustrezno sankcionirani;
  • pozivajo tudi, da se morebitne ugotovljene sistemske oziroma procesne težave nemudoma odpravijo, da se z njimi ne bi ogrožalo še prihodnjih razpisov.

Integriteta sklada za nevladne organizacije namreč stoji in pade na transparentnem razdeljevanju ter učinkoviti porabi javnih sredstev.

Ne glede na usodo konkretnega razpisa računajo, da bo ministrstvo dvig politične aktivnosti ljudi, večje zavedanje o pomenu demokracije, širšo udeležbo na volitvah, aktivno izražanje stališč in še marsikaj, kar je bilo v tem razpisu naslovljeno, še naprej prepoznavalo kot teme, ki nujno zahtevajo financiranje. Izkušnja iz obdobja 2021 do 2023 jih je namreč še enkrat opomnila na pomen teh prizadevanj in nikakor ne smejo dopustiti, da se jih potisne na stran zaradi morebitnih malverzacij posameznikov in/ali sistemskih napak.

 

 

Vir: CNVOS