Novice

SPREMEMBE V DAVČNI OBRAVNAVI DOHODKOV IZ DELOVNEGA RAZMERJA V LETU 2023

20.12.2022
SPREMEMBE V DAVČNI OBRAVNAVI DOHODKOV IZ DELOVNEGA RAZMERJA V LETU 2023

Spremembe pri davčni obravnavi nadomestila za uporabo lastnih sredstev

Po novem je nadomestilo za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu, ki se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, omejeno navzgor, in sicer je lahko davčno neobremenjeno izplačano nadomestilo v višini največ 0,20 % zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji, preračunane na mesec, za vsak dan dela na domu. Od januarja dalje tako ni več zahteve, da se nadomestilo izplača na podlagi izračuna realnih stroškov.

Spremembe pri davčni obravnavi izplačila dela plače za poslovno uspešnost

Del plače za poslovno uspešnost boste lahko delodajalci delavcem po novem izplačali največ dvakrat v koledarskem letu. Še vedno velja, da je lahko takšno neobdavečeno izplačilo v denarju ali v naravi in da mora biti pravica do izplačila za poslovno uspešnost določena v splošnem aktu delodajalca ali kolektivni pogodbi. Izplačilo pa bo kot neobdavčeno izplačano le v primeru, da višina izplačila ne bo presegla 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. V letno davčno osnovo od plačila za poslovno uspešnost se bo vštevala vsota tega dohodka, ki presega 100 % povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji, preračunane na mesec, za leto, za katero se dohodnina odmerja, po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, zmanjšana za sorazmerni del prispevkov za socialno varnost, ki jih mora na podlagi posebnih predpisov plačevati delojemalec, glede na delež teh dohodkov, ki se vštevajo v davčno osnovo.

Novela zakona pa sedaj sistemsko celovito ureja namenitev dela dohodnine za donacije, in sicer po novem 142. člen določa, da lahko rezident zahteva, da se do 1% dohodnine, odmerjene po tem zakonu, od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje upravičencev do donacij. S tem je prenehala veljati določba Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19, ki je to spremembo prva uveljavila.

 

VIR: CNVOS