Novice

Sedem novo usposobljenih prostovoljcev za pomoč osebam z demenco v Črni gori

07.05.2024
Sedem novo usposobljenih prostovoljcev za pomoč osebam z demenco v Črni gori

Prvi trening za prostovoljce, ki bodo v okviru projekta "Živeti z demenco" nudili psiho-socialno pomoč osebam z demenco v Črni Gori, je bil izveden pretekli vikend v partnerstvu med NVO Impuls in Zavodom KROG v Beranah. Trening je vodila ga. Biljana Raičević Konjević, socialna delavka z dolgoletnimi izkušnjami pri delu s starejšimi in osebami z demenco. Cilj treninga je bil opolnomočiti prostovoljce za specifične aktivnosti, pridobiti znanja in se naučiti občutljive komunikacije, ki jim bo omogočila nuditi laično psihosocialno podporo osebam z demenco. Spoznali so se še s tematiko pravic starejših in ljudi z demenco, s poudarkom tudi na pomenu prostovoljstva za družbo in njen napredek.

Občine Berane, Andrijevica in Petnjica so bogatejše za sedem usposobljenih prostovoljcev, ki se bodo v obdobju 18 mesecev aktivno vključili v nudenje psiho-socialno podpore osebam s demenco in njihovim družinam ter delili svoja znanja o pomembni temi demence v boju proti stigmi in predsodkom.

 

V naslednjem mesecu bosta izvedena še dva nadaljevalna treninga za 17 prostovoljcev iz drugih občin, 7 iz občin Plav in Gusinje ter 10 iz občin Nikšić, Plužine in Šavnik. Po teh usposabljanjih bodo od julija naprej potekale dodatne dejavnosti v okviru projekta: strokovnjaki/psihoterapevti bodo nudili svetovalne storitve v občinah Nikšić in Plužine, usposobljeni prostovoljci pa bodo nudili psiho-socialno podporo v 8 občinah na severu Črne gore.

Dejavnosti bodo prispevale k večji dostopnosti storitev in izboljšanju kakovosti življenja tako oseb z demenco kot tudi njihovih družin.

Projekt "Živeti z demenco" financirata Evropska unija in Vlada Črne Gore. Njegova misija je nuditi psiho-socialno podporo osebam, ki živijo s demenco, njihovim družinam in negovalcem.

Pomembno za lokalne skupnosti je, da se je v tem projektu povezalo več subjektov, med njimi Občina Nikšić, Občina Plužine, Občina Berane, Center za socialno delo za občine Berane, Andrijevica in Petnjica, ter Rdeči križ Nikšić, vsi z ciljem izboljšanja kakovosti življenja oseb s demenco in njihovih družin.

Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen, ki prinaša težave s spominom, mišljenjem, orientacijo, prepoznavanjem, razumevanjem, računskimi in učnimi sposobnostmi ter govorjenjem, izražanjem in presojo. Demenca ni del normalnega staranja, vendar se možnost zanjo s starostjo povečuje. Nad starostjo 65 let ima demenco že vsak peti človek, nad 80 let pa vsak tretji. V Sloveniji naj bi bilo že več kot 43.000 obolelih, v Evropi 10 milijonov, po svetu pa že več kot 49 milijonov.

 

 

Vir: Zavod KROG