Novice

ZVIŠANJE NEOBDAVČENIH ZNESKOV NEKATERIH DOHODKOV IZ DELOVNEGA RAZMERJA

05.01.2023
ZVIŠANJE NEOBDAVČENIH ZNESKOV NEKATERIH DOHODKOV IZ DELOVNEGA RAZMERJA

S spremembo Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja je Vlada RS zvišala zneske, do katerih so dnevnice, terenski dodatek, nadomestilo za ločeno življenje, jubilejna nagrada, odpravnina ob upokojitvi ter plačila vajencem, dijakom in študentom neobdavčeni.

 

V letu 2023 se po novem v davčno osnovo tako ne vštevajo dnevnice za službene poti v Sloveniji, izplačane do višine:

  • 9,69 evra, če traja službeno potovanje med 6 in 8 ur,
  • 13,88 evra, če traja službeno potovanje med 8 in 12 ur,
  • 27,81 evra, če traja službeno potovanje med 12 in 24 ur.

 

Višina neobdavčenega povračila stroškov za delo na terenu oziroma terenskega dodatka se je zvišala na 5,84 evra, višina neobdavčenega zneska nadomestila za ločeno življenje pa na 434 evrov na mesec.

 

Obvezno praktično delo dijakov in študentov ne bo obdavčeno do višine 15 % povprečne letne plače v Sloveniji, preračunane na mesec.

 

Za izplačila po 31. 12. 2022 se v davčno osnovo ne všteva Jubilejna nagrada. Jubilejna nagrada, ki bo izplačana po 31. 12. 2022, se ne bo upoštevala v davčno osnovo delavca, če bo izplačana do višine:

  • 30 % povprečne letne plače v Sloveniji, preračunane na mesec, za 10 let delovne dobe,
  • 45 % povprečne letne plače v Sloveniji, preračunane na mesec, za 20 let delovne dobe,
  • 60 % povprečne letne plače v Sloveniji, preračunane na mesec, za 30 let delovne dobe,
  • 75 % povprečne letne plače v Sloveniji, preračunane na mesec, za 40 let delovne dobe.

 

Kot znesek povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji se upošteva znesek, ki ga objavi Statistični urad RS.

 

Odpravnina ob upokojitvi bo po novem neobdavčena do višine 300 odstotkov zadnje znane povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, preračunane na mesec.

 

Izplačilo solidarnostne pomoči pa ne bo obdavčeno do izplačila v višini 5.000 evrov v primeru smrti delavca ali njegovega družinskega člana oziroma do višine 2.000 evrov v primeru težje invalidnosti ali daljše bolezni delavca ter v primeru, ko delavca prizadene elementarna nesreča ali požar.

 

Nova ureditev ne pomeni, da morate delodajalci zneske izplačil nujno povišati. Pomeni zgolj, da v primeru, ko se odločite za izplačilo višjega zneska, se to izplačilo ne bo vštevalo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

 

VIR: CNVOS