Dogodki

VSESLOVENSKO PETJE S SRCI

21.04.2024

Pozdravljeni vsi, ki nosite slovensko kulturo v srcu,

 

Radi bi vas povabili k sodelovanju pri projektu »Vseslovensko petje s srci«, ki se bo že sedmič zaporedoma oživil dan Zelenega Jurija, ki nosi zeleno vejico po hišah za zdravje in obilje.

 

Cilj dogodka »Vseslovensko petje s srci« je združiti državljane Republike Slovenije, Slovence in Slovenke v tujini ter vse ljubitelje slovenske kulture v skupnem prepevanju slovenskih pesmi. To naj bo poklon slovenskemu jeziku, kulturi, tradiciji ter našim prednikom.

 

Projekt spodbuja povezovanje, krepitev kulturne dediščine, sodelovanje ter prenašanje vrednot na nove rodove. Drugi narodi po svetu izražajo svojo narodno pripadnost z nošenjem tradicionalnih oblačil, mi pa to izražamo skozi petje, najbolj razvejano obliko naše kulture. Petje nas povezuje ne glede na lokacijo, saj lahko pojemo kjerkoli – doma, na sprehodu, v družbi prijateljev ali sami.

Projekt ustvarja prostor za neformalni praznik, s katerim aktivno počastimo slovensko tradicijo, kulturo in jezik.

 

Tradicionalno praznovanje Zelenega Jurija poteka 23. in 24. aprila.

Letos bomo dan slovenstva obeležili v nedeljo, 21. aprila, med 10. in 11. uro. Vabimo vas, da v svojem lokalnem okolju povabite ljudi, ljubitelje kulture, na trge mest in vasi, kjer bomo skupaj zapeli ljudske pesmi.

V šolah, vrtcih, zavodih, domovih za starejše in delovnih mestih pa se bo prepevalo v torek, 23. aprila, prav tako med 10. in 11. uro. Pomembno je, da se pesmi izvajajo v skladu z lokalnimi zmožnostmi, a ključno je, da so slovenske.

Skupne pesemi naj bodo Zdravljica, Lipa zelenela je in Naj ljubezen združi vse ljudi, ostale pa naj bodo po lastnem izboru, pri čemer je zaželeno, da gre za ljudske pesmi, ki ohranjajo kulturno izročilo. Prav je, da s ponosom in nasmehom prenesemo pesmi naših prednikov, ki so nas vodile skozi mnogo izzivov kot narod, na nove rodove.