Novice

ČE NE IZPOLNJUJETE POGOJEV ZA PREJEM POMOČI ZARADI DVIGA CEN ENERGENTOV, OBVESTITE FURS

10.10.2023
ČE NE IZPOLNJUJETE POGOJEV ZA PREJEM POMOČI ZARADI DVIGA CEN ENERGENTOV, OBVESTITE FURS

Nevladne organizacije, ki ste prejele pomoč pri odpravi škode zaradi dviga cen energentov in ste naknadno ugotovile, da za to pomoč ne izpolnjujete vseh pogojev, morate do 10. oktobra 2023 pri Finančni upravi Republike Slovenije (FURS) podati izjavo o vračilu pomoči. Tako se boste lahko izognili nadzoru.

Do pomoči za odpravo škode zaradi dviga cen energentov so bile na podlagi Zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu (ZUOPDCE) upravičene tudi nevladne organizacije, ki so bile registrirane najpozneje do 1. decembra 2021 in so jim v letu 2022 glede na leto 2021 stroški energije zrasli za več kot 40 odstotkov.

Izjavo o vračilu pomoči zaradi dviga cen energentov je mogoče oddati le na eDavkih.

Izjavo morate vložiti tiste organizacije, ki ste kasneje ugotovile, da ne izpolnjujete vsaj enega od spodaj navedenih pogojev: 

  • na dan 1. december 2021 niste bile registrirane za opravljanje gospodarske dejavnosti;
  • stroški energije v letu 2022 glede na leto 2021 vam niso narasli za več kot 40 odstotkov;
  • vsota vseh prejetih pomoči, ki je bila namenjena blažitvi posledic dviga cen energentov je presegla nastalo škodo zaradi dviga cen energentov;
  • ste prejele finančno nadomestilo zaradi vpliva povečanja cen mineralnih gnojil in energentov na kmetijsko pridelavo iz 8. člena ZUOPDCE;
  • ste v izjavi za uveljavljanje pomoči napačno izkazale prihodke od prodaje oziroma stroške energije v letu 2019 oziroma v primerljivem obdobju.

FURS ugotavlja, da nekateri prejemniki, ki ne izpolnjujejo pogojev za prejem pomoči zaradi dviga cen energentov, izjave o vračilu pomoči za gospodarstvo zaradi dviga cen energentov, kljub neizpolnjevanju pogojev, v zakonsko določenem roku (31. marec 2023), še niso vložili. Zato poziva prejemnike pomoči, da v primeru neizpolnjevanja pogojev do 10. oktobra 2023 oddate Izjavo o vračilu pomoči, s čimer se lahko izognete nadzoru.

V primeru vračila izplačane pomoči lahko zaprosite za obročno vračilo pomoči. FURS vam lahko dovoli obročno plačilo obveznosti v največ šestih mesečnih obrokih v obdobju šestih mesecev, če ob zapadlosti terjatve ne razpolaga z dovolj sredstvi, ki bi zadostovala za vračilo v enkratnem znesku.

 

Vir: CNVOS