Novice

ALI JE POTREBNO DIREKTORJA, KI V ZAVODU NI ZAPOSLEN, A ZA DELO PREJEMA PLAČILO, PRIJAVITI V OBVEZNO ZAVAROVANJE?

28.06.2023
ALI JE POTREBNO DIREKTORJA, KI V ZAVODU NI ZAPOSLEN, A ZA DELO PREJEMA PLAČILO, PRIJAVITI V OBVEZNO ZAVAROVANJE?

Na CNVOS so v zadnjem času s strani nevladnih organizacij prejeli več vprašanj, povezanih z obveznimi zavarovanji direktorja zavoda, ki delo opravlja odplačno, vendar brez pogodbe o zaposlitvi. Zato so se odločili, da na enem mestu zberejo najpomembnejše informacije glede zavarovanja direktorjev.

 

Delo za vašo organizacijo direktor lahko opravlja:

 

  1. na podlagi civilnopravne pogodbe o poslovodenju ali
  2. prostovoljno zgolj na podlagi imenovanja.
  3. na podlagi pogodbe o zaposlitvi, s katero nastane delovno razmerje med njim in vašo organizacijo,

 

Kako se zavaruje direktor, ki delo opravlja na podlagi civilnopravne pogodbe?

 

S pogodbo o poslovodenju se direktor zaveže, da bo vodil posle, zastopal organizacijo in opravljal vse druge naloge, ki sodijo k njegovi funkciji, organizacija pa se zaveže direktorju za to plačati.

 

  1. Zdravstveno zavarovanje

 

Če direktor opravlja delo zgolj na podlagi pogodbe o poslovodenju (odplačno) in hkrati ni zavarovan drugje, se zavaruje po šifri 048 – kot oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki ne izpolnjuje pogojev za zavarovanje na drugi podlagi. Organizacija mora obračunati in plačati prispevke v višini 6,36 % plačila, nato pa ta znesek odšteje od bruto plačila direktorju.

 

Poleg tega mora organizacija direktorja zavarovati za poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Pri ZZZS ga prijavite na obrazcu M12, višina prispevka pa je 0,53 % plačila.

 

Potrebno je torej obračunati dva prispevka za zdravstvo, in sicer prispevek za poškodbe pri delu, ki gre v breme organizacije, in prispevek za zdravstveno zavarovanje, ki gre v breme direktorja.

 

  1. Pokojninsko in invalidsko zavarovanje

 

Direktorji, ki svoje delo opravljajo na podlagi pogodbe o poslovodenju in niso zavarovani že na drugi podlagi, se lahko v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključijo prostovoljno.

 

Če direktor ni zavarovan prostovoljno, pa se mora zavarovati na podlagi drugega pogodbenega razmerja. Višina prispevka je 15,5 % honorarja. Zavezanec za plačilo je sicer direktor, vendar mora prispevek obračunati in plačati organizacija, nato pa ta znesek odšteti pri izplačilu.

 

Poleg tega morate direktorja v vsakem primeru zavarovati za invalidnost in smrt pri delu. Višina tega prispevka je 8,85 % bruto zneska.

 

Kako se zavaruje direktor, ki je hkrati ustanovitelj in delo opravlja prostovoljno?

 

Kadar direktor delo opravlja prostovoljno in je istočasno tudi ustanovitelj tega zavoda ter ni zavarovan že na drugi podlagi, mora plačati prispevke za vsa obvezna socialna zavarovanja. Če je torej oseba zgolj direktor ali zgolj ustanovitelj, mu socialnih prispevkov iz tega razloga ni treba plačevati. Več o tem si lahko preberete tukaj.

 

Kaj spada med obvezna socialna zavarovanja?

  • zdravstveno zavarovanje,
  • pokojninsko in invalidsko zavarovanje,
  • zavarovanje za starševsko varstvo in
  • zavarovanje za primer brezposelnosti.

 

Kako se zavaruje direktor, ki delo opravlja na podlagi pogodbe o zaposlitvi?

 

Kadar je podlaga pogodba o zaposlitvi, pa za direktorja veljajo enaka pravila, kot za vsakega drugega delavca. Prijaviti ga morate v vsa obvezna socialna, in sicer z dnem nastopa dela po pogodbi o zaposlitvi in najkasneje pred začetkom opravljanja dela. To storite preko portala SPOT, kamor oddate obrazec M-1 in s tem opravite vse socialna zavarovanja hkrati. Več o delovnem razmerju si lahko preberete tukaj.

 

VIR: CNVOS