Novice

BOLNIŠKA ODSOTNOST, KI BREMENI DELODAJALCA, SKRAJŠANA NA 20 DNI

15.02.2022
BOLNIŠKA ODSOTNOST, KI BREMENI DELODAJALCA, SKRAJŠANA NA 20 DNI

V Uradnem listu RS sta objavljeni noveli Zakona o delovnih razmerjih in Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki spreminjata dosedanjo ureditev obdobja nadomestila plače v primerih nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, ki gre v breme delodajalca. Sprememba, ki skrajšuje obdobje nadomestila, ki bremeni delodajalca, bo začela veljati 1. marca 2022.

 

Tako bo od 1. marca dalje veljalo, da boste nevladne organizacije, ki imate zaposlene, izplačevale  nadomestilo plače iz lastnih sredstev v primerih nezmožnosti delavca za delo zaradi njegove bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, le do 20, in ne več za 30 delovnih dni za posamezno odsotnost z dela, kot je veljalo zdaj. V koledarskem letu mora delodajalec po novem kriti nadomestilo zaradi bolezni ali poškodbe za največ 80 dni in ne več za 120.

 

Če je zaposleni dvakrat ali večkrat zapored odsoten z dela zaradi iste bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, do 20 delovnih dni, prekinitev med eno in drugo odsotnostjo pa traja manj kot 10 delovnih dni, gre nadomestilo plače za drugo oz. vsako nadaljnjo odsotnost v breme zdravstvenega zavarovanja.