Novice

CSOSI: NAPREDEK V PRIMERJAVI S PRVIM LETOM PANDEMIJE

10.01.2023
CSOSI: NAPREDEK V PRIMERJAVI S PRVIM LETOM PANDEMIJE

Izšla je 25. izdaja poročila Indeks trajnosti civilnodružbenih organizacij (CSOSI) za Srednjo in Vzhodno Evropo ter Evrazijo. CSOSI spremlja pogoje za delovanje civilnodružbenih organizacij v 23 državah regije, med drugim tudi v Sloveniji. Poročilo ugotavlja, da so se v letu 2021 nevladne organizacije v regiji še naprej soočale z različnimi izzivi, povezanimi s pandemijo in političnimi razmerami v državah.

 

Poročilo Indeks trajnosti izide vsako leto in prikazuje stanje sektorja ter spremembe po posameznih državah na sedmih področjih: pravno okolje, organizacijske zmogljivosti, finančne sposobnosti, zagovorništvo, zagotavljanje storitev, sektorska infrastruktura in javna podoba.

 

Poročilo za leto 2021 navaja, da se je regija soočala s političnimi pretresi in globoko polarizacijo, kar je za nevladne organizacije pogosto pomenilo oteževanje izvajanja zagovorništva. V Sloveniji je več nevladnih organizacij poročalo o strahu, da bi bili zaradi zagovorništva in kritiziranja vlade z njene strani deležni povračilnih ukrepov, kot so ciljani inšpekcijski nadzori, javno blatenje in podobno.

 

Kljub na določene trenutke težkim pogojem pa CSOSI za leto 2021 v celotni regiji na splošno kaže napredek v primerjavi s prvim pandemičnim letom.

 

Poročilo CSOSI izpostavlja, da so nevladne organizacije v drugem letu pandemije še naprej pomagale z razdeljevanjem hrane, zaščitne opreme in zdravil ter s svetovanjem. Prav tako navaja, da so pomembno osveščale javnost o virusu in cepivih.

 

Slovenija je v primerjavi s prejšnjim letom dosegla boljšo oceno na področju organizacijskih zmožnosti civilnodružbenih organizacij, poslabšale pa so se finančne zmožnosti le teh, o čemer smo več pisali tu. Celotno poročilo CSOSI za Slovenijo lahko preberete tukaj.

 

VIR: CNVOS