Novice

DAVČNE OLAJŠAVE ODSLEJ VIŠJE TUDI ZA DONACIJE SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV NEVLADNIM ORGANIZACIJAM

05.04.2022
DAVČNE OLAJŠAVE ODSLEJ VIŠJE TUDI ZA DONACIJE SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV NEVLADNIM ORGANIZACIJAM

Državni zbor je 11. marca 2022 sprejel novelo Zakona o dohodnini (ZDoh-2Z), ki med drugim določa tudi zvišanje davčnih olajšav za donacije samostojnih podjetnikov, in sicer dvig splošne davčne olajšave za donacije z 0,3 % na 1 %. Določba je stopila v veljavo 22. marca 2022, olajšava pa velja že za leto 2022.

 

 

Sprememba ureditve davčne olajšave za donacije samostojnih podjetnikov se nanaša na:

  • - dvig davčne olajšave za donacije z 0,3 % na 1 % obdavčenih prihodkov davčnega obdobja zavezanca,
  • - možnost olajšave za dodatnih 0,2 % obdavčenih prihodkov za donacije, izplačane v športne namene. Do 19. marca je ta dodatna olajšava omejena le na donacije v kulturne namene in donacije prostovoljnim društvom, ustanovljenim za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki delujejo v javnem interesu,
  • - dodatna olajšava za donacije izvajalcem programa vrhunskega športa za vlaganja v vrhunski šport, kjer davčna olajšava znaša do 3,8 % obdavčenih prihodkov.

 

Sprememba velja za davčna leta, ki se začnejo od vključno 1. januarja 2022 in sicer tako, da bo lahko donator uveljavljal davčno olajšavo do 5 % obdavčenega prihodka, vendar pa olajšava nikoli ne sme presegati višine davčne osnove.

 

 

Vir: CNVOS 2022.