Novice

Jerica Ulaga, Marionetno gledališče Jurček - »Idrija ima čipke, Hrastnik ima pa knapovske marionete«

29.05.2024
Jerica Ulaga, Marionetno gledališče Jurček - »Idrija ima čipke, Hrastnik ima pa knapovske marionete«

Nekoč pred davnimi časi … pravzaprav leta 1947, se je vse začelo.

 

Rudarji, po zasavsko knapi iz obrtne šole v Trbovljah, so se odločili, da bodo imeli aviatični klub in so naredili letalo. Na enem izmed poletov so ga razbili. Pa jim ponudi njihov učitelj Silvo Košutnik, da jih bo naučil izdelovati lutke. S predstavami bodo zaslužili in si naredili novo letalo. Marionete pa so jih tako prevzele, da so se začeli ukvarjati z lutkovnimi predstavami.

 

Tako začetke tradicije knapovskih marionet opisuje Jerica Ulaga, predsednica tega edinstvenega društva Marionetno gledališče Jurček. Gledališče nadaljuje tradicijo knapovskih marionet, ohranja njihovo kulturno dediščino in jo približuje ljudem.

 

»Knapi so sami izdelovali lesene trupe, šivilje so jim naredile krasne oblekice. Temu so rekli 'gegenkšeft'. Dali so jim premog, da so si grele svoje delavnice, one pa so zašile oblekice.«

 

Glave lutk je takrat izdelal kipar Lojze Lavrič in so bile, kot zatrjuje Jerica Ulaga, strašno lepe. Kasneje jih je izdeloval tudi Anton Jezovšek. Knapi so si naredili tudi oder in tako gostovali naokrog. Imeli so okrog trideset predstav, po sedemdesetem letu, ko so prišle v modo ročne lutke, pa so se s tem nehali ukvarjati. »Pa še stavbo, kjer so nastopali, so podrli in je bilo veliko lutk uničenih.« Nekaj dragocenih starih marionet pa je bilo na srečo le rešenih.

 

Kustosinja Zasavskega muzeja Jana Mlakar Adamič je poskrbela, da so jih renovirali, zdaj pa so razstavljene v Muzeju Hrastnik. Poskrbeli so tudi za majhen oder in z društvom so začeli tam igrati predstave. »Lutke smo oživili. Dovolijo nam jih uporabljati tudi, ko gremo na gostovanje, da jih pokažemo po Sloveniji, ker to je res nekaj unikatnega.«

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

 

 

Vir: Dnevnik.si