Novice

NOVELA ZAKONA O ZAVODIH V DRŽAVNEM ZBORU NE BO OBRAVNAVANA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU, TEMVEČ PO REDNEM POSTOPKU

12.04.2023
NOVELA ZAKONA O ZAVODIH V DRŽAVNEM ZBORU NE BO OBRAVNAVANA PO SKRAJŠANEM POSTOPKU, TEMVEČ PO REDNEM POSTOPKU

Po tem, ko smo prejšnji teden Državnemu zboru utemeljili naše nasprotovanje tajno pripravljenim spremembam Zakona o zavodih, smo se v petek skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije, sindikalnimi centralami in združenji občin razveselili nasprotovanja večine poslanskih skupin vladnemu predlogu, da se novela obravnava po skrajšanem postopku.

 

Spomnimo:

Vlada je državnemu zboru v zakonodajno obravnavo predložila Predlog Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o zavodih. Zanj predlaga obravnavo po skrajšanem postopku, saj naj bi šlo le za manj zahtevne spremembe in dopolnitve veljavnega zakona o zavodih.

 

Na kolegiju predsednice Državnega zbora je v petek, 7.4.2023, večina poslanskih skupin zavrnila vladni predlog, da se novela Zakona o zavodih obravnava po skrajšanem postopku. Novela mora zato v redno proceduro.

 

Vodje poslanskih skupin so med razlogi za takšno odločitev poudarili vse tisto, na kar smo enotno opozarjali v CNVOS, Pravni mreži za varstvo demokracije, sindikalnih centralah in združenjih občin:

  • da je bila novela pripravljena v tajnosti;
  • da nikakor ne gre za manj zahtevne spremembe, kar je kot razlog za skrajšano obravnavo navajala vlada. Četudi se spreminjata le dva člena, spremembe bistveno vplivajo na obstoječe varovalke pred politično uzurpacijo javnih zavodov.

 

Zato je kolegij s 4 glasovi proti in 1 glasom za zavrnil obravnavo po skrajšanem postopku. Skrajšani postopek je podprlo samo Gibanje Svoboda.

 

Tukaj lahko dostopate do našega prvotnega odziva, ki smo ga naslovili na Državni zbor. V njem podrobneje razložimo okoliščine našega nasprotovanja predlogu novele zakona in obravnavi novele po skrajšanem postopku.

 

VIR: CNVOS