Novice

Na jugu Libanona, kjer deluje Zavod Krog, negotove razmere

22.11.2023
Na jugu Libanona, kjer deluje Zavod Krog, negotove razmere

Na jugu Libanona, kjer deluje Zavod Krog, kljub premirju med nasprotujočimi se palestinskimi stranmi v begunskemu kampu Ein El Helwe razmere niso stabilne. Tu živijo številni palestinski begunci in begunke, katerih družine so večinoma pribežale v Libanon leta 1948. Takrat so sionistične sile, ki so si zagotovile podporo britanske vlade za ustanovitev judovske države v Palestini, razglasile ustanovitev Izraela in z domov in zemlje pregnale najmanj 750.000 Palestincev ter zavzele 78 odstotkov zgodovinske Palestine.

 

Takrat je okoli 110 000 Palestincev, večinoma iz severnega dela Palestine, vasi v Galileji ter obalnih mest Jaffa, Haifa in Akra, pribežalo v Libanon. Leta 2014 je polovica od 455.000 palestinskih beguncev in begunk, registriranih pri agenciji UNRWA, živelo v dvanajstih prenatrpanih kampih, ki so bila prvotno ustanovljena za nastanitev njihovih starih staršev, ki so leta 1948 pobegnili iz Palestine.

 

Zavod Krog že več let nudi podporo palestinskim beguncem in begunkam, ki skupaj s sirskimi begunci in begunkami ter najrevnejšimi Libanonci in Libanonkami živijo v enem od največjih kampov v Libanonu, Ein El Helwe. Večina jih živi na robu libanonske družbe. Soočajo se s hudo socialno in pravno diskriminacijo pri zaposlovanju, lastništvu nepremičnin, gradnji v taboriščih in možnosti ustanavljanja civilnih združenj itd. Živijo v fizični bedi, strahu in negotovosti.

 

Večina palestinskih beguncev in begunk v Libanonu živi v skrajni revščini. Čeprav imajo v skladu z mednarodnim pravom pravico, da se vrnejo na svojo zemljo, s katere so bili pregnani, upanje počasi umira. Dolgotrajna razselitev in slabšanje političnih, socialnih, ekonomskih in varnostnih razmer v Libanonu negativno vplivajo na njihovo življenje.

 

Zato s projektom »Za njeno dostojanstvo - zaščita pred nasiljem, zdravje in hrana za ženske in dekleta v Libanonu« podpiramo tudi Palestinke in Palestince. V okviru projekta smo doslej Palestincem in Palestinkam ter drugim ranljivim družinam priskrbeli več kot 1250 toplih obrokov in 475 paketov s hrano. Hkrati se nudi psihosocialna pomoč žrtvam nasilja in nasilja po spolu ter ginekološka oskrba, vzporedno pa potekajo aktivnosti ozaveščanja o enakosti spolov.

 

Aktivnosti potekajo v okviru projekta »Za njeno dostojanstvo - zaščita pred nasiljem, zdravje in hrana za ženske in dekleta v Libanonu«, ki ga skupaj s partnerjem Development Action without borders – Nabaa izvajamo v Libanonu. Projekt podpira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS.

 

 

 

Vir: Zavod KROG