Novice

OD FEBRUARJA DRUGAČNO OBRAČUNAVANJE PRISPEVKOV ZA IZPLAČILA ZUNANJIM SODELAVCEM

24.01.2024
OD FEBRUARJA DRUGAČNO OBRAČUNAVANJE PRISPEVKOV ZA IZPLAČILA ZUNANJIM SODELAVCEM

V decembru 2023 so bile sprejete nekatere spremembe Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Ena od pomembnih novosti se nanaša na obračunavanje prispevkov od dohodkov, ki jih NVO posameznikom izplačujete na podlagi civilnopravnih pogodb, na primer na podlagi podjemne pogodbe, avtorske pogodbe, pogodbe o občasnem delu upokojencev in podobno. Spremembe morate upoštevati pri obračunavanju prispevkov za plačila od 1. februarja 2024 dalje.

 

Za izplačila posameznikom, ki za vas opravljajo delo na podlagi civilnopravnih pogodb, morate NVO plačevati prispevke za socialna zavarovanja, o čemer si lahko več preberete tukaj. Do sedaj ste kot osnovo za obračun prispevkov za izplačila po takšnih pogodbenih razmerjih upoštevali bruto izplačilo, od 1. februarja naprej pa velja, da se bo kot osnova štel dohodek, zmanjšan za normirane stroške, ki jih v višini 10 odstotkov plačujejo zunanji sodelavci.

Primer: S podjemnikom imate podpisano pogodbo, po kateri njegov honorar znaša 1000 evrov bruto. Prispevkov sedaj več ne boste obračunavali od tega zneska, temveč boste morali od njega najprej odšteti 100 evrov normiranih stroškov. Osnova za obračun prispevkov bo tako 900 evrov.

V pomoč so pripravili primerjavo obračuna davkov in prispevkov po podjemni pogodbi pred in po 1. februarju 2024, in sicer za primer, da je podjemnik že zavarovan za pokojninsko in invalidsko zavarovanje na drugi podlagi (na primer, če je v delovnem razmerju pri drugem delodajalcu), in za primer, da še ni zavarovan.

 

Podjemnik je že pokojninsko in invalidsko zavarovan na drugi podlagi

Podjemnik ni pokojninsko in invalidsko zavarovan na drugi podlagi

 

Vir: CNVOS