Novice

OPOMNIK: DO KONCA MESECA ODDAJTE PODATKE O IZPLAČILIH IZREDNE POMOČI ZA PRIZADETE V POPLAVAH

24.01.2024
OPOMNIK: DO KONCA MESECA ODDAJTE PODATKE O IZPLAČILIH IZREDNE POMOČI ZA PRIZADETE V POPLAVAH

Finančna uprava prostovoljna gasilska društva iz občin, ki so bile prizadete zaradi poplav in plazov, poziva, da najkasneje do 31. januarja 2024 posredujete podatke o dohodkih, ki ste jih izplačali kot izredno pomoč na podlagi 19. člena Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP). Gre za izplačila, ki so oproščena plačila dohodnine, in ki so bila izplačana fizičnim osebam, ki so bile prizadete zaradi poplav in plazov od 4. avgusta 2023 do 31. decembra 2023.

Podatke morate posredovati elektronsko prek portala sistema eDavki. Finančna uprava je pripravila posebna navodila za pripravo in dostavo podatkov o izplačanih dohodkih, ki so oproščeni plačila dohodnine po 19. členu ZIUOPZP in so dostopna tukaj.

Velja tudi za humanitarne in invalidske organizacije ter dobrodelne ustanove

O izplačanih neobdavčenih dohodkih ogroženim fizičnim osebam morajo poročati tudi vse humanitarne in invalidske organizacije ter dobrodelne ustanove.

V primeru, da je humanitarna organizacija avgusta 2023 posamezniku, ki je bil prizadet v poplavah, izplačala denarno pomoč za obnovo, bo morala o tem poročati.

Organizacije morate do 31. januarja 2024 na FURS oddati podatke o vseh denarnih izplačilih, ki so oproščeni plačila dohodnine. Poročati (ime, priimek, davčna številka, namen) je treba za vsakega posameznega prejemnika. Organizacije morate poročati prek sistema eDavki, v datoteki VIROPR.DAT.

 

 

Vir: CNVOS