Novice

OPOMNIK: VLAGANJE REFUNDACIJSKEGA ZAHTEVKA LE ŠE ELEKTRONSKO

14.12.2022
OPOMNIK: VLAGANJE REFUNDACIJSKEGA ZAHTEVKA LE ŠE ELEKTRONSKO

Od 1. 1. 2023 dalje bo za vse delodajalce obvezno vlaganje elektronskih refundacijskih zahtevkov za nadomestilo plače.

Delavci imajo pravico do nadomestila plače za čas odsotnosti z dela zaradi bolezni, poškodbe, nege družinskega člana, prostovoljnega darovanja krvi in drugih razlogov, ki jih določa zakon. Nadomestilo plače izplača delodajalec, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa lahko izplačilo pod določenimi pogoji povrne na podlagi refundacijskega zahtevka.

Delodajalci ste lahko že sedaj preko informacijskega sistema SPOT vlagali elektronske zahtevke za refundacijo, od 1. januarja 2023 pa bo to postalo obvezno za vse delodajalce. Oddaja refundacijskih zahtevkov v fizični oziroma papirni obliki ne bo več mogoča. Zato priporočamo, da si pravočasno uredite morebitna potrebna pooblastila, če zahtevkov za refundacijo ne bo urejal zakoniti zastopnik, oziroma kvalificirano digitalno potrdilo.

Od 1. januarja 2023 bo tako zahtevek za refundacijo mogoče vložiti le preko:

  • informacijskega portala SPOT ali
  • vašega programa za plače z implementiranim dostopom do eBOL in eNDM vmesnikov (vaš program za plače mora omogočati dostop do SPOT)

Navodila za elektronsko refundacijo nadomestila plače so dostopna tukaj.

Ne pozabite: Od 1. marca 2022 velja, da se refundacijski zahtevek lahko vloži za povrnitev nadomestila plače zaradi delavčeve bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, od 21. delovnega dneva dalje za posamezno odsotnost z dela. Več o tem smo pisali v posebnem članku.

 

VIR: CNVOS