Novice

Obrazi nevladnikov: Amir Alibabić, Društvo študentov invalidov Slovenije: »Od mladih bi si želel, da dvignejo glas in povejo, kaj želijo.«

30.01.2024
Obrazi nevladnikov: Amir Alibabić, Društvo študentov invalidov Slovenije: »Od mladih bi si želel, da dvignejo glas in povejo, kaj želijo.«

Vzdevek Amirja Alibabića, ki se ga drži že od majhnega, je Vihor (slo. Vihar). Zaradi otroške razigranosti - vedno ga je bilo povsod dovolj in zmeraj je nekaj počel - mu ga je nadel oče. Tudi v odraslih letih ga je »vedno povsod dovolj«, česar smo lahko veseli, saj orje ledino tako na študijskem kot športnem področju. Vihor opravlja predsedniško funkcijo na Društvu študentov invalidov Slovenije (DŠIS) in je hkrati tudi doktorski študent politologije ter eden redkih tekmovalnih para plesalcev v svetovnem merilu. Ko je leta 2015 prišel na študij na Fakulteto za družbene vede v Ljubljano, se mu je odprl svet. Društvo mu je zelo pomagalo, tako pri urejanju statusa študenta s posebnimi potrebami, z osebno asistenco, s storitvijo prevozov do fakultet kot tudi pri obštudijskih dejavnostih.

 

Leta 2018 je Amir Alibabić postal predsednik DŠIS-a, saj si je želel delovati na področju invalidskih pravic in opolnomočiti ostale študente invalide. Od mladih bi si želel še več družbene aktivacije, »da dvignejo glas in povejo, kaj želijo«. »Študentje invalidi smo specifična skupina ljudi, ker smo mladi, aktivni invalidi in v nekem zanosu.« Obenem pa so, po Amirjevem pripovedovanju, specifični tudi zato, ker se težje izpostavijo.

 

Delo za študentsko organizacijo od predsednika zahteva vsaj tri ure dnevno, nanj se obrača veliko ljudi, komunicira s pisarno, ima sestanke, intervjuje in sodeluje pri izvajanju različnih programov. V društvu članom in članicam nudijo izobraževalne, kulturne, športne in družabne dejavnosti doma in v tujini ter brezplačen prevoz s prilagojenimi vozili. Obenem svetujejo in nudijo pomoč glede študijskih in tudi širše življenjskih razmer.

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.