Novice

Obrazi nevladnikov: Anže Bertoncelj, ŠENT Radovljica – »Predvsem je na prvem mestu spoštljiv, človeški odnos.«

20.02.2024
Obrazi nevladnikov: Anže Bertoncelj, ŠENT Radovljica – »Predvsem je na prvem mestu spoštljiv, človeški odnos.«

Doma ima mačka zdravitelja, takoj pojasni Anže Bertoncelj. Če maček, kadar je utrujen, privzdiguje njega, pa vodja dnevnega centra Šentgor, ki v Radovljici deluje v okviru Slovenskega združenja za duševno zdravje ŠENT, zagotovo spodbudno vpliva na uporabnike in uporabnice njihovih programov. Dnevni center, namenjen ljudem s težavami v duševnem zdravju, deluje od leta 1999 in pred Anžetom ga je dolga leta, takrat še v Radovljiški graščini, vodila Marija Zupanc. Znana je bila po svoji polni predanosti ljudem, z uporabniki je rada veliko hodila po hribih. Delo na njenih temeljih nadaljuje tudi Anže Bertoncelj.

Njegova predanost se je pokazala že, ko je bil v Šentu zaposlen v letu 2015. »Bil sem mlajši in poln navdušenja, delali smo prave čudeže. Imeli smo zelo močan in raznolik program.« Tako so organizirali dva do tri dnevne tabore, čez leto prehodili ogromno višinskih metrov, »približno toliko, kot bi šli na Mont Everest« in imeli močne, transformativne skupinske pogovorne delavnice. Anže in njegova sodelavka Damjana Flajnik sta v enem letu napolnila dve mapi, v katere beležijo skupinske dogodke, namesto ene, kot je običajno.

Anže se je v decembru 2022 vrnil na mesto vodje dnevnega centra. Pri svojem delu želi, da uporabniki in uporabnice doživijo čim več, predvsem pa mu je na prvem mestu spoštljiv, človeški odnos in sprejemanje vsakega, takšnega kot je, brez sodb. Ima proste roke pri oblikovanju programa »nadrejeni spoštujejo mojo samostojnost, kar zelo cenim«. Vključuje aktivnosti, ki zanimajo njega in za katere oceni, da bodo imele vpliv na doživljanje in morebitne pozitivne premike v ljudeh.

Vodji dnevnega centra Šentgor sta šport in narava v krvi, več kot 12 let je treniral nogomet, še sedaj pa se tedensko odpravi vsaj na bližnji hrib. Obožuje gore, potovanja in ples, v zadnjem obdobju pa se navdušuje nad borilno veščino aikido in potopi v mrzlo vodo.

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

 

Vir: Dnevnik.si