Novice

Obrazi nevladnikov: Marjetka Kreševec, Celiac Slovenija, društvo bolnikov s celiakijo - »Objavili bomo seznam varnih ponudnikov brezglutenske hrane«

19.03.2024
Obrazi nevladnikov: Marjetka Kreševec, Celiac Slovenija, društvo bolnikov s celiakijo - »Objavili bomo seznam varnih ponudnikov brezglutenske hrane«

Marjetka Kreševec se s svojim prostovoljskim delom posveča bolnikom s celiakijo. Živilska tehnologinja ugotavlja, da je označevanje živil brez glutena na slovenskem trgu precej netransparentno, saj so nekateri izdelki označeni kot brezglutenski, čeprav pogojev za to ne izpolnjujejo. V društvu Celiac Slovenija se skupaj z drugimi člani trudi osveščati proizvajalce, kakšna naj bi bila varna proizvodnja hrane brez glutena za bolnike s celiakijo.

Ko Marjetka Kreševec govori o celiakiji, iz njenih besed vejeta predanost in odločnost, da bo prispevala k boljšim pogojem za življenje ljudi s to avtoimunsko boleznijo. In ne zdi se prav nič nenavadno, da tisti, ki jo poznajo, pravijo, da v njej živi socialna delavka. A to ni njen poklic. Je živilska tehnologinja, zato je svojo formalno izobrazbo zlahka združila s prostovoljskim delom. Sama se je s celiakijo sprva srečala le posredno, saj je pri družinskem članu obstajal sum na diagnozo, ki pa so ga zdravniki ovrgli. Takrat bi se zgodba zanjo lahko končala, a se ni. Tematika jo je vse bolj zanimala, začela je raziskovati trg brezglutenskih izdelkov in ugotovila, da je na tem področju treba storiti še veliko.

Pisalo se je leto 2017, ko je podpora ljudem s celiakijo postala pomemben del njenega življenja. V tistem času je ravno zaključevala s službo pri prejšnjem delodajalcu in se začela ukvarjati s samostojnim podjetništvom, med drugim s svetovanjem na področju alergenov. Na življenjski prelomnici ji je pot prekrižal še predsednik Celiac Slovenija Goran Makar. Hitro sta se ujela in začela sodelovati. Tako je hobijem, kot so sprehodi v naravo, obiskovanje morja, nabiranje zelišč in gob, ki jih obožuje in ne zamudi priložnosti za gobarski dan v gozdu, dodala še prostovoljstvo. A to v resnici ni hobi, ampak trdo, včasih še pretrdo delo.

Bolj se je poglabljala v težave bolnikov, bolj je začela ugotavljati, da je stanje na slovenskem trgu, ko gre za označevanje proizvodov brez glutena, precej netransparentno. Nekateri izdelki so označeni kot brezglutenski, čeprav pogojev za to ne izpolnjujejo. Podobno je z nekaterimi gostilnami, ki ponujajo brezglutensko hrano, čeprav v kuhinji nimajo zagotovljenih razmer, da pri pripravi obrokov ne bi prišlo do kontaminacije. Predvideva, da gre za poskus pospeševanja prodaje, saj je brezglutenska dieta postala moderna. Po drugi strani nekateri proizvajalci hrane brez glutena ne označujejo, ker je to povezano z višjimi stroški.

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

 

Vir: Dnevnik.si