Novice

Obrazi nevladnikov: Petra Vučko, predsednica Kulturno umetniškega društva Beltinci - »Če ne zmoreš sam, starejše in izkušenejše prosiš za pomoč«

27.03.2024
Obrazi nevladnikov: Petra Vučko, predsednica Kulturno umetniškega društva Beltinci - »Če ne zmoreš sam, starejše in izkušenejše prosiš za pomoč«

Predsednica Kulturno umetniškega društva (KUD) Beltinci Petra Vučko je že od otroštvo posvečena petju. Z vokalno skupino BeleTinke je nastopala na številnih festivalih in tekmovanjih, pobrala mnoge nagrade in na velikih odrih spremljala sokrajana Vlada Kreslina. KUD Beltinci, ki šteje 150 članov, vsako leto priredi Mednarodni folklorni festival, ki ga obišče več tisoč ljudi. Letošnjega julija bodo pripravili že 52. izvedbo.

Tisti, ki Petro Vučko dobro poznajo in tudi tisti, ki je ne, lahko hitro ugotovijo, da jo opredeljujeta širok nasmeh in vedrina. »Zame je kozarec vedno na pol poln,« so besede, ki jim že po kratkem pogovoru z njo ni težko verjeti. Z gostobesednostjo in odprtostjo na sogovorniku pusti vtis iskrenosti in predanosti prostovoljnemu udejstvovanju v beltinškem kulturno umetniškem društvu.

S pozitivno naravnanostjo gre vedno dobro skupaj glasba. Kako že pravijo: Tisti, ki poje, … In Petra Vučko ogromno poje, že od malih nog je predana glasbi. »Poznate Kreslinovo ’Igrala je igrala, Vladojova banda, plesala je plesala iz Beltinec devojka?« Seveda. Kdo je ne pozna... »No, to sem jaz, ne le jaz, to smo Beltinčanke, združene v vokalni skupini BeleTinke.« S Kreslinom jih ne druži le ta pesem, ampak z najbolj znanim Beltinčanom sodelujejo tudi na velikih odrih. Z njim so na primer pele tudi v Križankah, zdaj pa, kot pravi na pol za šalo, na pol zares, čakajo, da jih povabijo še v Cankarjev dom.

Medtem ko bodo čakale na nov zvezdni trenutek, bodo še naprej hodile po festivalskih tekmovanjih doma in v tujini. Doslej jih je pot zanesla v številne države, kjer so prejele tudi številne nagrade, spisale zanimive zgodbe, sklenile navdihujoča poznanstva ... Prvič so pred desetimi leti gostovale v Pragi. »Tja smo odšle z majhnimi pričakovanji in z na hitro potiskanimi majicami. Preproste punce iz Beltincev smo šle v Prago pokazat, kaj smo se naučile. Spomnim se moške skupine iz Nemčije, ki je na nas novinke gledala zviška. A smo na koncu pokazale kvaliteto našega petja tako, da smo pobrale vse nagrade.« BeleTinke sicer štejejo trinajst članic, ki znajo zapeti tudi sedemglasno, izvajajo pa različne glasbene zvrsti, od etno glasbe do modernih priredb.

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

 

Vir: Dnevnik.si