Novice

Obrazi nevladnikov: Vesna Lenić Kreže, Zavod Aspira – »Povezuje nas konstantna potreba po razvoju, učenju, napredovanju, želja po zbliževanju in skupnostnem razvoju«

21.11.2023
Obrazi nevladnikov: Vesna Lenić Kreže, Zavod Aspira – »Povezuje nas konstantna potreba po razvoju, učenju, napredovanju, želja po zbliževanju in skupnostnem razvoju«

»Naj se igrajo, raziskujejo in se ves čas sprašujejo, zakaj to delajo. Naj reflektirajo. Nikoli ni nič narobe, iz vsega se učimo. To je nasprotje od formalnega izobraževanja. Daš jim odprt prostor za ustvarjanje, v katerem je dovoljeno vse,« svoje sodelovanje z mladimi pri projektu My story begins (Moja zgodba se začenja) opisuje Vesna Lenić Kreže, projektna strokovna sodelavka Zavoda Aspira. Aspira, zavod za razvoj posameznika in družbe, je bil sprva usmerjen predvsem v neformalna izobraževanja mladih, zdaj pa so svoje delovanje razširili.

Aspira je sicer mlada organizacija, stara tri leta, v njej pa delujejo tri sodelavke Vesna Lenić Kreže, Rada Drnovšek in Katarina Nučič, ki so svoje izkušnje na področju mladinskega dela bogatile vrsto let. »Med covidom, ko smo ljudje pogledali svoje vrednote v življenju in svojo kariero, pa smo se odločile, da gremo svojo pot. Ko je leta 2020 prišlo do združevanja javnih zavodov, kjer smo bile zaposlene tudi me tri, se v novih smernicah nismo več našle. Ves čas smo čutile, da hočemo nekaj več in da je čas za korak naprej. Želele smo pokriti tudi druge skupine ljudi, odrasle, ženske, učitelje v formalnem izobraževanju,« korake, ki so vodili do ustanovitve zavoda v Trbovljah, opisuje Vesna Lenić Kreže.

Sodelavke prihajajo iz različnih področij, kar definira tudi delovanje Aspire. Vse od področja managementa, strateškega svetovanja, organizacijske psihologije, pa do razvoja in vodenja organizacij. Organizacijam in posameznikom nudijo neformalna izobraževanja v okviru zgoraj naštetih področij, pomagajo pri razvoju inovativnih učnih metodologij in razvijajo programe za mlade. Obenem sodelujejo tudi z organizacijami, občinami in podjetji pri oblikovanju strategij njihovega razvoja. Raznolike projekte, ki jih razvijajo na mednarodni in lokalni ravni pa povezuje močna skupna vez: »To je konstantna potreba po razvoju, učenju, napredovanju, želja po zbliževanju in skupnostnem razvoju,« povzame Vesna Lenić Kreže.

 

Celoten članek si lahko preberete na tej povezavi.

 

 

Vir: Dnevnik.si