Novice

Organiziran študijski obisk udeleženk usposabljanja o gojenju zdravilnih in aromatičnih rastlin v podjetjih »Flores« iz Mojkovca in »Hodes« Rožaje v Črni gori

25.09.2023
Organiziran študijski obisk udeleženk usposabljanja o gojenju zdravilnih in aromatičnih rastlin v podjetjih »Flores« iz Mojkovca in »Hodes« Rožaje v Črni gori

V okviru projekta »Izobraževanje in ekonomsko opolnomočenje ranljivih skupin žensk in deklet v Črni gori – EKOS«, ki ga financira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, izvaja pa ga Zavod KROG iz Slovenije v partnerstvu z NVO IMPULS in NVO IKRE Rožaje iz Črne gore, je bil v septembru organiziran študijski obisk za udeleženke iz Rožaj, ki so se usposabljale o pridelavi in predelavi zdravilnih in aromatičnih rastlin.

Udeleženke usposabljanja za sajenje in gojenje zdravilnih in aromatičnih rastlin so obiskale podjetji "Flores" iz Mojkovca in "Hodesa" v Rožajah. Namen študijskega obiska v navedenih podjetjih je bil pobliže seznaniti udeleženke usposabljanja s pridelavo, predelavo in odkupom zdravilnih in aromatičnih rastlin.

Ob tej priložnosti je lastnik podjetja "Flores", Veselin Vučinić, udeleženke velikodušno vodil skozi svoj obrat in jim podrobno razložil procese predelave, skladiščenja in distribucije zdravilnih in dišavnih rastlin, pri čemer je predstavil tudi izzive, s katerimi se je srečeval v svojem tridesetletnem delu.

Udeleženke so imele priložnost slišati o delovanju trga, kjer jih je zanimala predvsem možnost prodaje rastlin doma in v tujini kot trajnostni model  v tej dejavnosti, s čimer so jasno pokazale svojo zavezanost k vrednotenju pridobljenega znanja in spretnosti. Obisk podjetja "Flores" je poleg tega, da je prispeval k izobraževanju, tudi dodatno motiviral udeleženke izobraževanja, saj je lastnik podjetja, Veselin Vučinić, izrazil interes za nakup njihovih izdelkov v prihodnje.

Možnost prihodnjega sodelovanja je ponudil tudi Elvir Klica, lastnik podjetja "Hodesa" iz Rožaj, ki je obenem udeleženkam predstavil opremo za predelavo, ki jih ima njegovo podjetje, način delovanja in stanje na trgu v prejšnjih letih in zdaj.

Po besedah trenerja Alija Kalača lahko obisk teh podjetij ocenimo kot motivacijski in predvsem zelo poučen za udeleženke usposabljanja.

 

 

Vir: Zavod KROG