Novice

ROK ZA IZPLAČILO REGRESA ZA LETNI DOPUST JE LE ŠE DO 1. JULIJA

28.06.2023
ROK ZA IZPLAČILO REGRESA ZA LETNI DOPUST JE LE ŠE DO 1. JULIJA

Regres za letni dopust morate nevladne organizacije svojim delavcem izplačati najkasneje do 1. julija 2023. Ker je 1. julij sobota, svetujemo, da izplačilo regresa izvedete tako, da bodo delavci znesek na svoje račune prejeli 30. 6. 2023. Pogoj za izplačilo regresa je delovno razmerje. Do izplačila so torej upravičeni tudi delavci na starševskem dopustu in bolniško odsotni delavci.

 

Regres mora biti izplačan vsaj v višini minimalne plače v Sloveniji. Ta za leto 2023 znaša 1.203,36 evrov. Kolektivna pogodba ali vaš interni akt (pravilnik, sklep odgovorne osebe) lahko seveda določajo višji znesek za izplačilo.

 

V primeru, da delavec pri vas ni zaposlen celo koledarsko leto, mu pripada sorazmerni del regresa. Prav tako mu regres pripada sorazmerno delovnemu času po pogodbi o zaposlitvi. Na primer, delavcu, ki je pri vas zaposlen celo leto za polovični delovni čas (npr. 20 ur tedensko), pripada polovični znesek regresa. To pa ne velja za delavca, ki uveljavlja pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva. Takemu delavcu pripada celoten regres.

 

Regres za letni dopust se izplača v neto znesku, kar pomeni, da je prost plačila prispevkov in dohodnine. Regres pa je kljub temu obdavčen, če znaša več kot povprečna plača zaposlenih v Sloveniji. V tem primeru se v dohodnino šteje le del regresa, ki presega ta znesek.

 

Za invalidske in humanitarne organizacije velja, da ne smejo izplačevati višjih prejemkov iz dela kot veljajo za uslužbence v javnem sektorju. Regres v teh organizacijah tako ne sme biti višji od 1.203,36 evrov.

 

VIR: CNVOS