Novice

SOLIDARNOSTNA SOBOTA IN OBRAČUN PRISPEVKOV ZA DELO

10.10.2023
SOLIDARNOSTNA SOBOTA IN OBRAČUN PRISPEVKOV ZA DELO

Delodajalci, ki boste organizirali solidarnostno delovno soboto kot prispevek za Sklad za obnovo Slovenije, morate obračun prispevkov oddati na posebnem obrazcu pri FURS.

Finančna uprava RS je pripravila obrazec Obračun prispevkov za Sklad za obnovo Slovenije – obrazec PODO-OPSOS. Obrazec je treba oddati prek eDavkov v mesecu po mesecu, v katerem ste organizirali solidarnostno delovno soboto. Če ste torej solidarnostno soboto organizirali v novembru, morate obrazec oddati v decembru. Obračunane prispevke delavca in delodajalca po obračunu PODO-OPSOS, ki ga predložite za posamezno organizirano delovno soboto, je treba plačati v 10 dneh po predložitvi obračuna.

Solidarnostno delovno soboto (eno v letu 2023 in eno v letu 2024) lahko določite po posvetovanju s sindikatom oziroma svetom delavcev ali delavskim zaupnikom. Če pri vas takšne osebe ni, se dogovorite neposredno z delavci. Kot solidarnostna delovna sobota se lahko šteje tudi kak drug dan, če je delovni proces pri delodajalcu oblikovan tako, da redno delo poteka tudi v soboto. Organizacija solidarnostne delovne sobote sicer ni obvezna. O organizaciji solidarnostne delovne sobote smo že pisali in podrobnosti najdete tukaj.

 

 

Vir: CNVOS