Novice

SPREMINJA SE NAČIN VOLITEV POSLANCEV DRŽAVNEGA ZBORA RS – IZRAZIMO MNENJE!

18.07.2023
SPREMINJA SE NAČIN VOLITEV POSLANCEV DRŽAVNEGA ZBORA RS – IZRAZIMO MNENJE!

Na Ministrstvu za javno upravo pripravljajo predlog za spremembo volilnega sistema pri volitvah poslancev Državnega zbora. V pripravo predloga za spremembo ustave in zakona si želijo vključiti strokovno javnost in civilno družbo. Odlično! Za posvetovanje z najširšo javnostjo so pripravili vprašalnik, katerega rezultati bodo obravnavani na naslednjih tematskih posvetih. Svoje mnenje lahko povemo tudi nevladniki in nevladnice!

Vlada Roberta Goloba, pri spremembi zakonodaje pri volitvah poslancev Državnega zbora, Resolucijo o normativni dejavnosti (Ren-Dej) jemlje resno. O predlogih za spremembo volilne zakonodaje se želijo posvetovati s strokovno in splošno javnostjo. Iz tega razloga so pripravili vprašalnik, ki javnosti omogoča izražanje mnenja o predlogih sprememb volilne zakonodaje in splošnem zadovoljstvu ali nezadovoljstvu z aktualnim volilnim sistemom.

Vprašalnik je kratek. V približno štirih minutah (piscu teh vrstic je namreč vzel približno toliko časa) lahko izrazite mnenje o osnovnih vprašanjih našega in ostali volilnih sistemov. V kolikor bi se želeli, pred reševanjem vprašalnika o samih volilnih sistemih po svetu in v Sloveniji, še dodatno podučiti, vas spletna stran ministrstva popelje do opisov tujih volilnih sistemov.

Vprašalnik je na voljo na tej povezavi. Za reševanje bo odprt do 31. 8. 2023.

Veselo reševanje!

 

Vir: CNVOS