Novice

STE PRIPRAVLJENI NA IZPLAČILO DECEMBRSKIH PLAČ V JANUARJU?

20.12.2022
STE PRIPRAVLJENI NA IZPLAČILO DECEMBRSKIH PLAČ V JANUARJU?

Od 1. januarja 2023 se bo za poročanje o izplačanih dohodkih uporabljal novi REK-O obrazec. Gre za enotni obrazec, preko katerega morate poročati izplačilo plače, avtorskega honorarja, podjemne pogodbe, nagrad, bonitet in ostalih izplačil dohodkov, ki ste jih morali do sedaj poročati na različnih REK obrazcih.

Delodajalci boste morali izplačila decembrskih plač, ki jih boste izplačali januarja 2023, že poročati na novem REK-O obrazcu. REK-O obrazec bo nadomestil trenutno veljavne REK obrazce: REK-1, REK-1a, REK-2 in tudi PNiPD ter REK-1f obrazec. S tem se bo poenostavilo poročanje dohodkov, popravljanje REK obrazcev ter predlaganje popravkov in oddaje REK obrazcev na podlagi samoprijave. Zmanjšalo se bo število vrst dohodkov, saj novi REK-O obrazec predvideva združevanje vsebinsko enakih dohodkov, ki so hkrati tudi enako obdavčeni.

Obrazec boste morali še vedno oddati preko portala eDavki, morate pa poskrbeti za ustrezno pooblastilo za delo z obrazci znotraj portala (EDP pooblastilo). V primeru, da ste sedaj posameznemu pooblaščencu dali pravice le za oddajo posameznega REK obrazca, morate urediti novo pooblastilo za oddajo REK-O obrazca. S 1. januarjem se namreč ukinja vrsto pooblastil za posamezne REK obrazce.  Vaš pooblaščenec bo sedaj lahko oddajal REK-O obrazec tako za izplačila plač, avtorskih honorarjev, nagrad …

Zbirni del obrazca REK-O ostaja nespremenjen. Po vnosu individualnega dela REK-O obrazca (iREK), se bo skupni del samodejno izračunal. Še vedno ostaja tudi možnost uvoza preko .xml datoteke.

Nekaj novosti je pri poročanju izplačil plač. Po novem boste morali ob poročanju vpisati  šifro kolektivne pogodbe, ki velja za zaposlene pri delodajalcu. Če se pri vas ne uporablja nobena kolektivna pogodba, morate v polje vpisati šifro 999. Novost pri poročanju izplačila plače je tudi poročanje o sestavnih delih plače. Tako se ločeno poroča o osnovni plači, delu plače za delovno uspešnost, dodatkih ter plačilu za poslovno uspešnost.

Olajšano bo popravljanje REK-O obrazca, in sicer boste lahko oddali le popravek posameznega iREK obrazca in ne več celotnega.

Pri poročanju uveljavljanja olajšave za vzdrževane družinske člane ni sprememb.

Oddaja novega REK-O obrazca prek sistema eDavki bo omogočena od 3. 1. 2023. Od tega dne dalje se bo torej za poročanje o vseh vrstah izplačanih dohodkih uporabljalo novi REK-O obrazec.

Finančna uprava RS je pripravila tudi poseben dokument Obračun davčnega odtegljaja REK- O obrazec in postopek oddaje preko eDavkov, ki si ga lahko prenesete tukaj.

 

VIR: CNVOS