Novice

ZNANA JE PREDSTAVNICA NEVLADNIH ORGANIZACIJ V ODBORU ZA PODELITEV NAGRADE RADA SMERDUJA

10.10.2023
ZNANA JE PREDSTAVNICA NEVLADNIH ORGANIZACIJ V ODBORU ZA PODELITEV NAGRADE RADA SMERDUJA

Nagrada Rada Smerduja je nagrada Republike Slovenije na področju ohranjanja narave, ki se podeljuje za najvišje dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju stroke na področju ohranjanja narave in k ohranjanju narave. V postopku izbora predstavnika nevladnih organizacij v Odboru za podelitev nagrade Rada Smerduja sta do roka, navedenega v pozivu, prispeli ena popolna prijavnica upravičene organizacije in ena popolna kandidatura. 

Ker je bil namen postopka izbor enega predstavnika in namestnika predstavnika, je bila predlagana kandidatka avtomatično izbrana za predstavnico. Namestnika predstavnice se v postopku ni imenovalo.

Predstavitev predstavnice NVO:

Katarina Bervar Sternad od leta 2010 vodi zavod PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, organizacijo, ki se v svojem delovanju posveča sistemom varstva okolja, ohranjanju narave, urejanju prostora ter graditve, blaženju podnebnih sprememb, varstvu biotske raznovrstnosti in spodbujanju trajnostnega razvoja. S tem namenom organizacija pod njenim vodstvom opravlja dejavnosti obveščanja, svetovanja, izobraževanja in raziskovanja v podporo nevladnim organizacijam, civilnim iniciativam ter zainteresiranim posameznicam ter posameznikom; z zagovorniškimi aktivnostmi vpliva na spreminjanje predpisov in praks ter sproža postopke, ki oblikujejo sodno prakso v podporo varstvu okolja in narave ter ohranjanja biodiverzitete. V ta namen PIC že več let izvaja tudi Zeleno svetovalnico, v okviru katere PIC nudi brezplačno pravno svetovanje glede problemov s področja varstva okolja, ohranjanja narave, urejanja prostora ter prostorskega načrtovanja. Organizacija ima predstavnika tudi v Svetu ministra za okolje, podnebje in energijo ter ministra za naravne vire in prostor za sodelovanje z nevladnimi organizacijami, kjer pokriva področje pravno sistemskih vprašanj. PIC je v letu 2010 pridobil status organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju varstva okolja, status pa uspešno ohranja z izkazovanjem tekočih dosežkov v javnem interesu. Delovanje organizacije zajema tako področje okolja, narave in zaščite živali po Habitatni direktivi. Med drugim je bil PIC vključen tudi v procese priprave strategij upravljanja volkov in medvedov, od 2011 pa si prizadeva za izvajanje posegov v populacijo volka skladno s Habitatno direktivo. Od nedavnih projektov Pravnega centra, ki zajemajo vsebine varstva narave pa velja posebej izpostaviti izdajo Štoparskega vodnika po varstvu okolja.

Delo imenovane predstavnice NVO v Odboru za podelitev nagrade Rada Smerduja in njene kontaktne podatke za vaša vprašanja in pobude lahko spremljate tu.

 

 

Vir: CNVOS