Novice

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni!

30.11.2016
Nič vas ne stane, da ste dobrodelni!

"Nič vas ne stane, da ste dobrodelni" je javni poziv vsem tistim ljudem, ki svojih 0,5 % dohodnine ne podarijo nikomur. Vsako leto na takšen način ostane neizkoriščenih za skoraj 5 milijonov evrov, ki bi jih marsikatera nevladna organizacija lahko namenila za razvoj novih storitev ali nakup novih sredstev, s katerimi skrbi za občane.

 

Ne čakajte in hitro preverite seznam nevladnih organizacij, ki jim lahko namenite svoj delež dohodnine, saj vas to nič ne stane. Ne dovolite, da vaš delež dohodnine ostane neizkoriščen in ga podarite tistemu, ki vam je pri srcu.

 

 

Vsak državljan lahko do 0,5 % svoje dohodnine nameni za podporo nepridobitnim dobrodelnim organizacijam. Takšna donacija vas nič ne stane, saj gre teh pol odstotka sicer v državni proračun. Gre za nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, zato z donacijo prispevamo npr. k boljši požarni varnosti, ki nam jo zagotavljajo prostovoljna (nevladniška) gasilska društva, k več paketom pomoči za ljudi, ki živijo v revščini, za več postelj za brezdomce, za počitnice otrok revnih, za lokalni šport in kulturo ...

 

Kako podarite 0,5 % dohodnine?

Najprej se odločite za do največ pet organizacij, ki jim boste namenili skupno 0,5 % odstotka vaše dohodnine. To dohodnino bi sicer pustili v državnem proračunu. Zato je donacija za vas brezplačna. Z donacijo pa boste omogočili, da bodo nevladne organizacije prispevale h kakovosti bivanja v naši družbi.


Nato izpolnite svoje podatke in podatke organizacij v za to namenjen obrazec. V obrazcu določite, koliko boste namenili posamezni organizaciji – skupno največ 0,5 % ali pa izberete eno in ji namenite 0,5 %.


Vse kar morate torej storite je, da izpolnite priloženi obrazec, izberete organizacijo in ga nato odnesite ali pošljite na pristojni finančni urad.


Prilogi: