Novice

RAČUNI V PAPIRNATI OBLIKI OD 22. JANUARJA NE BODO VEČ OBVEZNI

11.01.2022
RAČUNI V PAPIRNATI OBLIKI OD 22. JANUARJA NE BODO VEČ OBVEZNI

V Uradnem listu RS je objavljena sprememba Zakona o davku na dodano vrednost, ki med drugim ukinja obveznost izročitve računa v papirnati obliki. To pa ne pomeni, da se s tem spreminjajo druge obveznosti prodajalca oziroma izvajalca storitve. Račun bo treba še vedno izdati.

 

Izdaja računa v papirnati oziroma fizični obliki ne bo več obvezna od 22. januarja dalje. To pomeni tudi, da potrošnik ne bo več dolžan vzeti računa, kot je bilo to obvezno doslej. Bo pa kupec oziroma uporabnik storitve račun v papirnati obliki lahko zahteval sam.

 

Ker je treba stroške pri izvajanju projektov in programov nevladnih organizacij pri financerjih še vedno pogosto dokazovati in uveljavljati s priloženimi računi, svetujemo, da račune, ki jih potrebujete za dokazovanje stroškov, tudi po 22. januarju zahtevate v pisni obliki. Obenem bodite kot prodajalec oziroma izvajalec storitve pripravljeni tudi na to, da lahko kupec še vedno zahteva papirnati račun, torej račun v fizični obliki.

 

Druge obveznosti pri izdaji računa se ne spreminjajo. Tako bo račun moral biti še vedno izdan kot doslej in tudi ustrezno evidentiran.

 

Več o tem, kdaj mora biti račun izdan, si preberite tukaj.

 

 

Vir: CNVOS 2021.